Kan je leren leven met kanker? Wat heb je daarvoor nodig? Welke keuzes maak je? Willem Blokland is geestelijk raadsman bij de dienst levensoriëntatie en begeleidt patiënten – die dat willen – bij het beantwoorden van vragen als deze.

“Als patiënten slecht slapen, veel piekeren of zich angstig voelen, kunnen zij een beroep op onze dienst doen. Mijn collega’s of ik voeren gesprekken met ze. Over wat hen overkomt en hoe ze in het leven staan. Vaak zijn we een vertrouwenspersoon. Het is moeilijk om met je naasten je diepste gevoelens te bespreken omdat je ze ook wil beschermen. Dat is vaak een dilemma. Je naasten willen je bijstaan, dat je het niet alleen hoeft te doen. Maar je ziet hoeveel pijn dat doet en dat wil je ze besparen. Wij zijn dan een betrokken buitenstaander met wie ze bijvoorbeeld wel kunnen bespreken dat ze bang zijn voor de dood.”

Gouden moment
“Met gesprekken – maar bijvoorbeeld ook met mindfulness – helpen we patiënten in het nu te komen. Om samen een manier van loslaten te vinden. Bijvoorbeeld de man die vroeg hoe een houding te vinden om te sterven. In één van de gesprekken vroeg ik naar zijn ervaring met loslaten en overgave. Hij antwoordde: ‘Ik heb veel rivieren van de wereld bevaren met mijn kano. Lang geleden, tegen de avond, op de Dordogne na een dag peddelen tegen de stroom in, was er dat gouden moment… Ik was gaan liggen in de kano en liet me dragen door de rivier. Met de stroom mee. Alle controle losgelaten. Verglijden door tijd en ruimte, zonlicht twinkelend door de bladeren van de overhangende bomen. Misschien niet zo vreemd dat ik daar nu aan denk.”

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *